Kolfapparaat
Handkolven
Deze zijn prima geschikt voor vrouwen bij wie het geven van borstvoeding gemakkelijk gaat en die zo nu en dan willen kolven. Het is aan te bevelen om deze kolf pas na twee maanden te gaan gebruiken als de borstvoeding eenmaal goed op gang is.
Er zijn veel verschillende soorten handkolven. Sommige werken met een zuigertechniek waarbij er handmatig een zuiger uitgetrokken wordt om zo een vacuüm op te bouwen. Andere handkolven werken volgens het knijpsysteem en hebben een hendel waarin geknepen wordt om het vacuüm op te bouwen. Deze laatste soort heeft bij veel moeders de voorkeur omdat dit als gebruiksvriendelijker wordt ervaren, maar je kunt hiervoor het beste de beste handkolf gebruiken.
Elektrische kolven
Elektrische kolven zijn geschikt voor vrouwen die regelmatig of frequent willen kolven. Je hebt elektrische
kolven waarmee je één borst per keer afkolft en elektrische kolven die beide borsten tegelijk afkolven. Een
dubbelzijdige kolf zorgt dus voor tijdswinst, maar ook voor meer melkproductie.
Het is goed om je te realiseren dat alle elektrische kolfapparaten geluid maken. Het ene kolfapparaat meer dan het andere. Bij de duurdere modellen wordt er een reistas meegeleverd. In een reistas zit een koeltas met koelelementen .Veel modellen worden geleverd met flessen en sommige hebben verschillende borstschelpen voor persoonlijke voorkeur.
Alle elektrische kolfapparaten werken zowel op batterijen als op netstroom. Dubbelzijdige kolven zijn zowel enkel- als dubbelzijdig te gebruiken.
De meeste elektrische kolven die je kunt kopen zijn niet geschikt om de borstvoeding op gang te brengen of
om de melkproductie te verhogen, met uitzondering van enkele dubbelzijdige exemplaren met een krachtige motor.
De kolf uitkoken
Eerst spoel je alle onderdelen die met de melk in aanraking zijn geweest af met koud water. Meestal kunnen de harde kunststof onderdelen van een borstkolf goed uitgekookt worden. Zachte kunststof of rubberen onderdelen, zoals sluitringen, worden meestal korter gekookt.