Webwinkels

Hoe kies je de perfecte fietshelm

Hoe kies je de perfecte fietshelm

Als je graag fietst bestaat er altijd een kans dat je bij een ongeluk of valpartij betrokken raakt. Voor zowel topsporters als hobbyisten is het dragen van een fietshelm een goede manier om letsel te voorkomen. Voor je een fietshelm koopt zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet overwegen. Er zijn veel verschillende soorten fietshelmen te koop, in verschillende prijsklassen. De grote keuze maakt het lastig om de juiste helm voor jou uit te zoeken. In dit artikel helpen we je graag bij het kiezen voor de juiste helm door uit te leggen waar je op moet letten en welke helmen het meeste waar voor je geld geven.

Waar moet je op letten als je een fietshelm koopt?

Het dragen van een fietshelm kan niet voorkomen dat je valt, maar zal wel helpen om het risico op ernstig hoofdletsel te minimaliseren. Als je je in een situatie bevindt waarin je het risico op ernstig hoofdletsel moet beperken, zijn er strategieën die kunnen worden gebruikt om de kans dat het zich voordoet te verkleinen. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de helm geschikt is voor het fietsen. Er zijn twee manieren om dit te doen: door naar de buitenschaal van de helm te kijken en te zien of deze is ontworpen voor fietsen of door het etiket aan de binnenkant van de helm te controleren en te zien of het vermeldt dat de helm is goedgekeurd voor fietsen.

Merken en modellen

Er zijn tegenwoordig veel goede merken en modellen fietshelmen op de markt. De meeste helmen zijn ontworpen voor een specifieke tak van sport, zoals wielrennen, mountainbiken of fietsen op de e-bike. Als je een fietshelm gaat kopen is het natuurlijk van belang dat je een helm koopt die geschikt is voor de tak van sport die jij kiest. Bekende merken zijn onder andere Abus, met hun populaire model de Abus gamechanger en Casco. Deze merken bouwen op een jarenlange ervaring in het ontwerpen en fabriceren van fietshelmen en door een helm van een van deze merken te kopen weet je zeker dat je een goede, veilige keuze hebt gemaakt.

Comfort en ventilatie

Veel fietshelmen zijn ontworpen met een lichtgewicht en ademend ontwerp om te zorgen voor een comfortabele pasvorm. Dit kan echter variëren afhankelijk van het model en de fabrikant. Sommige merken kunnen een stijvere en zwaardere helm maken, terwijl andere soepeler en comfortabeler zijn om te dragen. Let er bij het passen van de helmen op dat ze flexibel en licht zijn en voldoende ventilatie bieden. Sommige modellen hebben ook een uitneembare, wasbare voering hebben, zodat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Let er bij de keuze van het juiste model op dat het ook voldoende ventileert. Dit zorgt ervoor dat je hoofd koel en comfortabel blijft tijdens het fietsen.

 

UV bescherming

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van de perfecte fietshelm is de bescherming tegen ultraviolette stralen. Dit kan prettig zijn als je veel buiten en in de zon fietst. Veel fietshelmen, zoals de Abus helm zijn ontworpen met een stevige polycarbonaat of polyethyleen constructie die helpt beschermen tegen de schadelijke ultraviolette stralen. Zoek ook naar een model met een bescherming tegen UV-stralen of zelfs met een anti-condens schild om je hoofd koel te houden en beslaan te voorkomen.

 

Merkreputatie en draagcomfort

Een andere factor om te overwegen bij het kiezen van de perfecte fietshelm is de merkreputatie en het draagcomfort. Het is belangrijk om een merk te kiezen dat al enkele jaren bestaat en een goede reputatie heeft op het gebied van kwaliteit en prijs. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je de beste bescherming krijgt die beschikbaar is, samen met het beste waar voor je geld. Wat de rijervaring betreft, moet je ervoor zorgen dat je een helm koopt die comfortabel aanvoelt op het hoofd.

Veiligheidsnormen van een fietshelm

Een andere factor om te overwegen bij het kiezen van de perfecte fietshelm is de DOT of ECE veiligheidsnorm. Beide zijn normen van de Europese Unie die op het etiket van de helm te vinden zijn. Er zijn bepaalde modellen die zowel door DOT als ECE zijn goedgekeurd en die de veiligste opties zijn. Het is belangrijk te onthouden dat deze beide veiligheidsnormen door alle fabrikanten moeten worden nageleefd om de kwaliteit van hun producten te waarborgen.